top of page
AdobeStock_438785263_lr.jpg

HVA ER MIKROGRØNT?

Mikrogrønt gir farge, smaksetter og legger til tekstur til enhver matrett. Det har blitt produsert i USA siden midten av 1990-tallet, og begynte i Sør-California, deretter San Francisco og spredte seg østover etter det. 

 

Mikrogrønt er grønnsaker, urter eller blomster høstet like etter at cotyledon-bladene har utviklet seg med ett sett ekte blader. Det er stadiet til en matplante som er imellom spirer og begynnelsen av den modne planten. Siden planten ikke er sprøytet, trenger den ikke å skylles eller behandles på annen måte etter høsting. Det betyr at mikrogrønnsakene holder seg mye lenger på kjøla, og at den kan spises akkurat som den er. Alltid fersk.

Hos Greens of Norway i Holmestrand får plantene vokse opp i et lukket miljø, med akkurat de rette forholdene for at de skal ha det bra. Det er ingen skadedyr her og derfor er det ikke behov for sprøytemidler. 

Mikrogrønt kan inneholde opptil hele 40 ganger høyere konsentrasjon av næringsstoffer enn deres modne, fullvoksne grønnsaker og urter. (*) Mikrogrønt har et høyt innhold av antioksidanter.

*J. Agric. Food Chem. 2012, 60, 31, 7644–7651

spire3.png

SPIRE

En spire er det første stadiet til en plante etter at det har begynt å vokse ut av frøet.

Frø fra så og si alle planter slik som brokkoli, reddik og kløver kan vi dyrke som spirer. 

mikrøgrønt.png

MIKROGRØNT

Mikrogrønt er stadiet mellom en spire og begynnelsen på den modne planten. På dette stadiet er innholdet av næringsstoffer og antioksydanter ekstra stort. 

plante.png

PLANTE

Hadde vi latt hver enkelt spire vokse seg stor, ville den blitt en fullvoksen grønnsak.

AdobeStock_408732462.jpg

SLIK DYRKER VI MIKROGRØNT

1

Kvalitetsfrø sås kun i spesiallagde kokosmatter med fiber eller cellulose som egner seg for dyrking av mikrogrønt.

Bakkene med fuktede frø settes på et temperert mørkerom i ca. 3 dager. Kan variere litt fra art til art.

2

3

Etter ca. 3 dager flyttes plantene over til vekstrommet. Her får de 22 grader, sirkulerende rent vann og vekstlys konstruert for best mulig vekstforhold.

For å stoppe videre vekst av plantene, oppbevares de mørkt og kjølig frem til levering.

4

100 % grønn strøm

Vi bruker kun fornybare energikilder fra vann, sol og gjenvinning av energi. For å holde så lavt energiforbruk og co2 avtrykk som mulig, har vi gjenbruk av varme og verdens mest energieffektive vekstlys-system som to av våre tiltak. Vår strategi fremover er å være selvforsynt på energi og kjøling via solpanel, vindturbiner og frikjøling mot berg og vann.


Ingen sprøytemidler

Vi beskytter både deg og plantene våre, og derfor er avlingene våre helt fri for plantevernmidler.

90 % mindre vann

Vårt forbruk av vann er meget lavt, da vann blir gjenvunnet og renset og behandlet for høy kvalitet kontinuerlig. Vi dyrker med sirkulære vannsystemer. Dette gjør at vannforbruket vårt er betydelig lavere enn ved tradisjonell dyrking.

Korte transporter, mindre co2

Vi bidrar til å redusere karbondioksidutslippene ved å være en lokal leverandør. Vår lokale logistikk er selvsagt utført med energieffektive kjøretøy og tilpasset optimal frekvens og rute.

mikrogrønnsaker_header.jpg
bottom of page